Nye Voksne

Udstilling

31. august 2017 - 14. oktober 2017 Oktogonen
Foto fra udstillingen, hvortil der er gratis adgang
Foto fra udstillingen, hvortil der er gratis adgang

Forvandlingen fra barn til voksen.

GRATIS ADGANG

Åbningstider:
Man-fre 08-20
 
Lørdag 10-18   
   
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Udstillingen Nye voksne af Pernille Egeskov er skabt ud fra idéen om, at man i alderen mellem 16-21 år befinder sig i en fase i livet, hvor man netop kan begynde at opfatte sig selv – og blive betragtet som – en voksen. Man er ikke længere barn, men man befinder sig midt i den følsomme proces, det er at finde og definere sin nye identitet som voksen. Man er i ordets egentlige forstand: En ny voksen.

Til udstillingen har kunstneren Pernille Egeskov udvalgt syv nye voksne, alle i alderen 16-21 år. Udstillingen består af fotos, der viser døren ind til de unges hjem/rum. Det være sig døren til den nye lejlighed, døren ind til værelset i bofællesskabet, døren i kælderen i barndomshjemmet, hvor man stadig bor, eller hvor det nu måtte være. Foran døren er den nye voksnes beskidte vasketøj lagt frem i et enkelt mønster. Desuden er der udstillet transskriberede interviewes, som omhandler de unges umiddelbare tanker om, hvad de vil tage med sig ud i livet, og hvad de ikke vil tage med sig – det gælder konkrete ting, traditioner og familiære mønstre. Hver ny voksen har derudover udvalgt fem fotografier, som de synes på en eller anden måde viser noget, der er betegnende for deres opvækst. Til sidst er de hver især blevet bedt om at finde et stykke tøj, som de ikke har nænnet at smide ud, men som de omvendt har efterladt sig i barndomshjemmet.

Udstillingen Nye voksne beskæftiger sig med transitionen fra et livsstadie til et nyt, og hvor diffust og utilgængeligt det egentlig er at indfange eller indkredse dette moment. Hvilke tråde løber mellem den nye voksnes tilværelse og det stof, som de efterlader i barndomshjemmet? Noget skal med, mens andet skal kasseres – en identitet tager form og de unge bliver til nye voksne.

Pernille Egeskovs praksis generelt:

Assemblage- og collagemetoden er som oftest et udgangspunkt for både objekter, installationer, billeder og fotos. Pernille Egeskov benytter blandt andet fundne, ældede stofrester med præg af slid og levet liv, tekstiler med iboende betydninger såsom gardiner, lagner, frakker og underbukser. Pernille Egeskov bruger menneskehår som broderitråd og arbejder også med tekstilets kvaliteter, strukturer og egenskaber, som f.eks. når hun benytter statisk elektricitet som en “lim”, der holder collagerne sammen. Pernille Egeskov arbejder både med det rå, trævlede og flænsede stof, men også med sarte eller transparente tekstiler i en forfinet syning eller brodering, ofte kombineret i ét. Billedverdenen er umiddelbart abstrakt, men værkernes materialer, sammensætning og teknik giver dem betydning på forskellige planer. Fortællingerne i værkerne er meget forskelligartede og handler om alt fra vores komplekse relationer til hinanden, f.eks. i par- og familiekonstellationer, til fundamentale eksistentielle grundvilkår. Pernille Egeskov kredser ofte omkring emner som tidens gang, livsriter, det uundgåelige forfald, og det at vi skal miste og forgå.