Sophia Kalkau og Ursula Andkjær Olsen med Cirkelbryder

Ny udstilling med foto-serier samt tekst, lyd og håndskrift udfolder samarbejdet mellem to af landets mest anerkendte navne inden for billedkunst og litteratur

20. september 2019 - 18. januar 2020 Rotunden
 Sophia Kalkau: Double Cross Circles
 

IKKE I FORSALG

Standard 60 kr.
Diamantklub Gratis
Studerende 30 kr.
Børn under 12 Gratis
Uddannelsesinstitutioner
fra 60 kr. 


Åbningstider
:

Mandag-fredag 10-19
Lørdag 10-18

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Cirkelbryder giver for første gang en samlet introduktion til det unikke samarbejde mellem billedkunstneren Sophia Kalkau og forfatteren Ursula Andkjær Olsen. Udstillingen viser ni af Kalkaus fotografiske serier sammen med Andkjær Olsens ord installeret som tekst, lyd eller håndskrift. Udstillingen præsenterer dermed to af Danmarks mest anerkendte navne inden for hhv. fotografi og skønlitteratur.

Sophia Kalkaus værker er smukke og umiddelbart ligetil, men de rummer en stor kompleksitet. Hendes poetiske fortællinger besidder både humor og alvor og placerer sig i et krydsfelt mellem skulptur, performance og fotografi. Samtidig kredser værkerne om universelle emner som kroppen, drømmen og eksistensen.

WhiteStory-bSophia Kalkau: Cirkelbryder 2019

Igennem mere end et årti har Sophia Kalkau arbejdet tæt sammen med digteren Ursula Andkjær Olsen. Hun er en af de få danske lyrikere, der trods en udfordrende, men dybt original stil – hendes ”knirkende, knopskydende hermetik” med litteraturkritiker Erik Skyum- Nielsens ord – er kendt og afholdt af mange danske læsere. De to kvinders kunstneriske samarbejde er gensidigt som et venskab: Kalkau står for at sætte visuel form på Andkjær Olsens bøger, Andkjær Olsen digter om Kalkaus billeder. Ord og billeder forenes i et fortættet, fælles kunstnerisk udtryk.

Udvalg af fotoserier
Udstillingen på Det Kgl. Bibliotek viser et udvalg af de af Kalkaus fotoserier og enkelte skulpturer, der alle har et element af udveksling med Andkjær Olsen. Det er spektakulære, monumentale værker, der iscenesættes skulpturelt og sanseligt med teksten inkorporeret som lyd, skrift eller video.


Sophia Kalkau er uddannet fra Det Kgl. danske Kunstakademi og har siden starten af 1990’erne udstillet hyppigt i både ind- og udland, heriblandt på Glyptoteket, i Malmø Kunsthal og Maison du Danemark. Senest Stoffet og Ægget på Kunsten, Museum of Modern Art Aalborg. Hun er gennem årene blevet tildelt adskillige priser og hædersbevisninger. I 2018 modtog hun Kunstkritikerprisen for sin udstilling, Line of Circles, vist på Sorø Kunstmuseum, og året forinden blev udstillingen præmieret af Statens Kunstfond. I 2015 blev hun tildelt Statens Livsvarige Hædersydelse.

Ursula Andkjær Olsen debuterede med Lulus sange og taler i 2000 og har siden udgivet en lang række digtsamlinger – og senest den anmelderroste roman Krisehæfterne. Hun har skrevet tekster og dramatik til opera og sceniske værker heriblandt Sol går op, sol går ned og Den bedste af alle verdener. Hun er uddannet cand.mag. i musikvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og har gået på Forfatterskolen 1997-99. I dag er hun rektor på Forfatterskolen. Hun har modtaget adskillige priser, er medlem af Det Danske Akademi og blev i 2017 tildelt Statens Livsvarige Hædersydelse.