Stravinsky-crash course + åben prøve

mandag 20. oktober 2014 kl. 16:00 Blixen

Bliv introduceret til Stravinsky og kom til generalprøve, når Karl Aage Rasmussen giver et lynkursus i én af det 20. århundredes mest indflydelsesrige komponister.

"En god komponist imiterer ikke, han stjæler."

Provocateur, kulturklunser og én af de mest betydningsfulde komponister i det 20. århundrede. Kært barn har mange navne, og komponisten Stravinsky er ingen undtagelse. Med sine voldsomme, rytmiske energiudladninger i balletmusikken Sacre du Printemps skabte han opstandelse i Paris, ligesom hans jazzede tilløb skabte forargelse hos vogtere af de klassiske dyder i den danske musikverden. Her forfærdedes man over jazzens "negerkultur" og over hvordan den forurenede unge menneskesjæle som "ødelæggende syre".

Stravinsky var fløjtende ligeglad. Troløs overfor traditioner, lavede han musik til nutiden, og hans nysgerrige tilgang til æstetik bragte ham vidt omkring – fra jazzrytmer til tolvtonekompositioner.

I sin fritid hang rebellen ud med blandt andet Picasso og Walt Disney. Sidstnævnte benyttede endda Stravinskys kendte komposition Le sacre du printemps til Disneys Fantasia. Da den stort opslåede tegnefilm viste sig at blive en dundrende fiasko, frasagde Stravinsky sig selvfølgelig ansvaret og venskabet.

Røverhistorierne er adskillige, når det kommer til Stravinsky, og én af dem går, at under 1. verdenskrig blev han stoppet ved den franske grænse, der afkrævede hans profession, hvortil han svarede "musikkens opfinder".

Men hvordan lytter man egentlig til sådan fyr? Svaret serveres af én af musikkens mest farverige skikkelser, når komponist, forfatter og menneskelig bezzerwisser Karl Aage Rasmussen stryger om sig med fortællinger om Stravinsky og giver et lynkursus og finpudser utrænede kulturører. Undervejs er det muligt at overvære musikernes intense generalprøve i Dronningesalen samt udveksle et par ord med dirigenten.

karl_aage_31-05-201_548198a

Karl Aage Rasmussen blev kendt som komponist i 70'erne for sin "musik på musik", hvor han ofte anvendte materiale fra eksisterende musik i eksperimenterende sammenhæng. Er tidligere vinder af Carl Nielsen og Wilhelm Hansen prisen, og desuden en ret så produktiv skribent. 

Tilmelding

Først-til-mølle: Det er gratis og du tilmelder dig ved at sende en mail til studentsonly@kb.dk med emnefeltet "STRAVINSKY" - husk at bestille to, hvis du tager en ven med. Du er først tilmeldt, når du modtager en bekræftelse.

Skriv i mailen, hvis du også ønsker en billet til Stravinsky-koncert dagen efter d. 21. oktober til kun 50,- kr. Begrænset antal.

En tilmelding til arrangementet er også gratis en tilmelding til Students Only!