Junot Díaz (DO/US)

International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

mandag 30. oktober 2017 kl. 20:00 Dronningesalen
Junot Díaz er på scenen i Dronningesalen i samtale med journalist Lotte Folke Kaarsholm.
Junot Díaz er på scenen i Dronningesalen i samtale med journalist Lotte Folke Kaarsholm.
KØB BILLET
 Standard  125 kr.
 Diamantklub    75 kr.
 Studerende    65 kr.

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Nyhedsbrev: International Forfatterscene på video

Følg os:
Instagram

Arrangementet er en del af efterårets serie: Kolonialisme, racisme og migration

Som ung flyttede forfatteren Junot Díaz fra Den Dominikanske Republik til USA, og det kan spores i hans bøger med deres fortællinger om personer, der driver mod ukendte skæbner i et univers af kolonialisme, opbrud og mangel på ståsted.

Junot Díaz er født i San Domingo - hovedstaden i den Dominikanske Republik. Som ung emigrerede han med resten af familien til USA for at blive genforenet med den arbejdende far og bosatte sig i New Jersey.
Junot Díaz blev for alvor verdenskendt med sin roman Oscar Waos & hans korte og forunderlige liv (2007), som han bl.a. vandt Pulitzer-prisen for. 

Immigrationsperspektivet løber som en rød tråd igennem hans værker, der fortæller historien om mennesker, som er fanget mellem forskellige kulturer, historier, sprog og (over)tro.

Dette viste sig allerede tydeligt i hans anmelderroste debut, Drown (Drengenes by) fra 1995. En semi-autobiografisk samling af noveller, der skildrer forskellige dominikanske immigranters trængsler i deres kamp for en bedre tilværelse i USA og deres problemer med at finde et ståsted på samfundets bund, mellem to kulturer, mellem fortid og nutid. Samme strømme løber gennem Oscar Waow & hans korte og forunderlige liv, hvor den unge Oscar efter at være emigreret til USA, lever et liv, som i høj grad vækker mindelser om Díaz’ egen svære start i New Jersey. Men i skildringen af Oscars familie i den Dominikanske Republik udvides billedet, og trådene trækkes tilbage i tiden. Familiens trængsler kædes sammen med Fukú Americanus: Forbandelsen, som europæerne tog med sig til den nye verden, og som under kolonialismens åg ramte slaverne i sukkerplantagerne, den dominikanske befolkning under diktatoren Rafael Trujillos rædselsregime, og som til sidst skulle få ram på immigranten Oscar Waow i USA og gøre en ende på hans forunderlige liv.

Junot Díaz er desuden medstifter af forskellige organisationer med fokus på immigranter og farvedes vilkår. I forlængelse heraf blev han et naturlig talerør for immigranter i USA; i forsvar for et miljø af knuste amerikanske drømme og følelsen af fremmedgørelse – et miljø, som igen dannede baggrund for Díaz´ seneste novellesamling, Sådan mister du hende.

Junot Díaz er på scenen i Dronningesalen i samtale med journalist Lotte Folke Kaarsholm. 

 

Arrangementet foregår på engelsk.