BREVET

Foredragsforestilling

mandag 4. december 2017 kl. 19:00 Dronningesalen
Marie Key står for live-musikken, når Cecilia Lindqvist, Herbert Pundik, Lotte Andersen, Claus Høxbroe og Ellen Hillingsø lægger krop og stemmer til historiske breve.
Marie Key står for live-musikken, når Cecilia Lindqvist, Herbert Pundik, Lotte Andersen, Claus Høxbroe og Ellen Hillingsø lægger krop og stemmer til historiske breve.

KØB BILLET:

Standard

150 kr.

Diamantklub

 75 kr.

Studerende

 65 kr.

 

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
LIVE fra Det Kgl. Bibliotek 
En ugentlig podcast med highlights fra kulturscenen i Den Sorte Diamant
 
Følg os:
Instagram

En foredragsforestilling i anledning af den nye bog 'Breve fra...'. En række kulturpersonligheder læser breve op, og undervejs er der live-musik af Marie Key.

29. november udkommer en nyt bogværk med personlige breve fra de sidste to århundreder.

'Breve fra...' er skabt i samarbejde mellem Informations Forlag og Det Kgl. Bibliotek, hvis samlinger rummer mere end to millioner breve.

Denne foredragsforestilling hylder det håndskrevne, personlige brev, der er ved at være fortid. I oplæsning, sang og musik genoplives den unikke følelse: at modtage et brevs bevægende budskab. Oplev hjerteskærende, smukke, sjove, rørende, forfærdende og dybt personlige og historiske breve - læst op af den, som skrev, modtog, blev oplyst eller inspireret af det. 

Skuespillerne Lotte AndersenMathias Skov Rahbæk og Ellen Hillingsø, sanger Marie Key, forfatteren Claus Høxbroe og journalist og forfatter Herbert Pundik lægger krop og stemmer til. Den svenske skuespiller Cecilia Lindqvist læser et brev op af kunstneren Victoria Benedictsson, som hun i øjeblikket spiller i den anmelderroste forestilling Ni kan kalla mig Ernst på Malmö Stadsteater. Marie Key opfører sange live undervejs.

Lotte Andersen er skuespiller, sanger, filminstruktør og manuskriptforfatter. Debuterede på Dr. Dantes teater i Allerød i 1983 i musicalen Sort Hvid og var engageret i teaterensemblet frem til 2002. Debuterede på film i Ole Bornedals Nattevagten fra 1994. Af andre film kan nævnes Okay, Solkongen, Oh Happy Day og Undskyld jeg forstyrrer. Har desuden medvirket i bl.a. tv-serierne Edderkoppen, Krøniken, Forbrydelsen 2 og 3 og Rita og Broen 2.

billedetekst som læses af skærmlæser Arrangementet afholdes i anledningen af bogudgivelsen "Breve fra..." - en samling af personlige breve fra de sidste to århundreder. De er skrevet af forfattere, billedkunstnere og filosoffer såvel som menige soldater, modstandsfolk og flygtninge. De er sendt fra så forskellige steder som New Zealand, Rigshospitalet, Stockholm og Grønland.

Mathias Skov Rahbæk er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole. Han skal læse et brev fra en ung dansk emigrant i New York i 1908 skrevet til hans mor i desperation. Han er så fattig, at han har sovet på gaden i 12 nætter. 

Ellen Hillingsø fik sit folkelige gennembrud i tv-serien Charlot og Charlotte (1996). Hun blev uddannet fra Aarhus Teaterskole i 1994 og har siden da haft en alsidig karriere. Hun debuterede på film i Krystalbarnet (1996) og har siden bl.a. medvirket i Mifunes sidste sangOpbrud og Player. Hun har haft roller i tv-serier som Nikolaj og Julie, Livvagterne og Broen og desuden lavet teater, radio, tegnefilm, lydbøger, reklamer og oplæsning.

Marie Key udsendte sit første soloalbum, I byen igen, i 2011. Siden er fulgt De her dage (2012) og Tænker du vi danser (2015), som begge nåede en førsteplads på de danske salgslister. Et nyt album, indspillet i New York med producer Rasmus Bille Bähncke, udkommer i begyndelsen af 2018. I juni i år udsendte Key to sange, Bruge dig og Giganter, og den 27. oktober udsendtes singlen Regn som en forløber for det kommende album. 

Cecilia Lindqvist er uddannet fra Teaterhögskolan i Malmö (1993-1996). Lindqvist har siden arbejdet bl.a. med både nyskrevet svensk dramatik på Dramatiska Teaterkompaniet i Malmö og medvirket i SVTs Mankell-filmatisering Villospår samt i serien De drabbede. I øjeblikket har hun hovedrollen i den anmelderroste forestilling Ni kan kalla mig Ernst på Malmö Stadsteater.   

Claus Høxbroe debuterede i 2006 med digtsamlingen Hylet fra gaden. Forfatterskabet består af over 20 officielle udgivelser og indeholder både digtsamlinger og spoken word-album. Høxbroe har leveret langt over 2.000 oplæsninger i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Færøerne, England, Tyskland og Estland. Høxbroe har modtaget Publikumsprisen på Poesiens Dag 2005 og Dan Turèll Prisen i 2011. Han er aktuel med digtsamlingen Danmark, samt spoken word-albummet Køligst af alle katte.

Herbert Pundik arbejdede som journalist og korrespondent for dagbladet Information og DR, inden han i 1965 kom til Politiken. Her var han chefredaktør 1971-93. Pundik har modtaget talrige priser og hædersbevisninger og fortalt om sit liv i to bind erindringer, Det er ikke nok at overleve (Gyldendal 2005) og Du kan, hvis du tør (2006). Et udvalg af hans talløse artikler er udgivet under titlen Pundik. Udvalgte artikler fra 1946 til i dag (Politiken 2007). Han har formidlet sit enestående kendskab til Mellemøsten som rejsefører og skrevet flere (turist)guider til Israel og Jerusalem.

Bemærk: pre-talk-arrangemenet for Diamantklub-medlemmer. 

 

To millioner breve på biblioteket

I Det Kongelige Biblioteks samlinger anslås der at være 2 mio. breve, helt tilbage fra 1500-tallet. De mange unikke vidnesbyrd fra fortiden er doneret til biblioteket af modtagerne eller deres efterkommere med henblik på at blive bevaret for eftertiden. Her findes både større brevsamlinger og enkeltbreve. De udstillede breve kan alle karakteriseres som privatbreve, og de er næsten alle fra berømte udenlandske forfattere, filosoffer og komponister, og sendt til danskere. Blandt afsenderne er navne som W.A. Mozart, Friedrich Nietzsche, August Strindberg, Eugène Ionesco og Henry Miller.