De unge og de tunge: Nanna Debois Buhl og Jytte Rex

En samtale om kunstnerbøger og inspiration

tirsdag 29. november 2016 kl. 17:00 Rotunden-01
Nanna Debois Buhl: Botanizing on the Asphalt, SculptureCenter, New York, 2015
Nanna Debois Buhl: Botanizing on the Asphalt, SculptureCenter, New York, 2015

KØB BILLET

 
Standard  
40 kr.
Studerende  
25 kr.
Diamantklub Gratis
   
   

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

Følg os:
 

Instagram

Med afsæt i den aktuelle udstilling OPSLAG NEDSLAG – Danske kunstnerbøger har den visuelle kunstner Nanna Debois Buhl valgt billedkunstner og filminstruktør Jytte Rex som sin samtalepartner om liv, kunst og inspiration til arrangementet De unge og de tunge i november.

Inspiration kender hverken alder eller grænser – inspiration går forud for enhver kunstnerisk aktivitet. I samtalerækken De unge og de tunge har vi bedt en ung, talentfuldt kunstner pege på en mere erfaren kollega, der har inspireret og fungeret som forbillede for den yngres virke og liv. De to kunstnere mødes i udstillingen OPSLAG NEDSLAG - Danske kunstnerbøger, hvor de begge lige nu er udstillet. Her udveksler de med udgangspunkt i egne kunstnerbøger, tanker om liv og kunst, inspiration og ambition.

Et poetisk visuelt sprog kendetegner kunstneren Nanna Debois Buhls praksis, der nysgerrigt undersøger kulturel og historisk viden gennem botanik, dyreliv, billeder og arkitektoniske komponenter. Gennem”nærlæsninger” af objekter reflekterer hun over hvordan ideologier og artefakter er forbundne, hvordan de rejser gennem og forandres over tid. I tværæstetiske formater forfølger hun de fortællinger, der er indlejret i verden, og som er med til at skabe os som mennesker. Fortællingerne udtrykkes blandt andet i smukke kunstnerbøger kendetegnet ved et dialogisk element, hvor samtaler med f.eks. fagfolk optræder på lige fod med visuelt materiale.

Nanna Debois Buhls værker er ofte større projekter, der kombinerer mange forskellige medier såsom film, tekst, fotografi, lyd og billeder i samlede udstillinger. Kunstnerbøgerne fra Nanna Debois Buhls hånd opstår i forbindelse med disse udstillinger, men de er selvstændige kunstværker. Hvert værk har et tema, der kredses om: I f.eks. Journey in two Directions (2010) undersøges de Vestindiske Øer og Danmarks fortid som kolonimagt; og i Palm Tree Studies in South Tyrol and Beyond (2016) skabes de sydtyrolske palmers ”kulturelle biografi”.

Nanna Debois Buhl optræder i samtale med sit forbillede og inspiration Jytte Rex. Jytte Rex er billedkunstner og filminstruktør uddannet fra Kunstakademiet i København fra 1969. Hun arbejder ligesom Nanna Debois Buhl tværmedialt med maleri, film, fotografi, tegning og tekst. Især i kombinationen mellem fotografi og maleri har Jytte Rex udviklet særlige fotoemulsioner.

Jytte Rex’ arbejde er båret af et stort feministisk engagement udtrykt i et poetisk, drømmeagtigt billedsprog i mange formater. Emnerne er livet, kvinderne, myterne, drømmene og erindringerne sammenblandet i en associativ strøm, og hun spørger ligeledes til, hvordan det påvirker mennesket. Disse emner var også centrale i udgivelsen Kvindernes bog (1972) bestående af fortællinger fortalt af kvinder kombineret med collager af kvindekroppen i sit mest ærlige billede. Bogen blev i 2014 genudgivet på Gyldendals forlag, mens Sophienholm året forinden afholdt en omfattende udstilling med Jytte Rex’ nyere værker sammen med et retrospektivt udvalg af billeder, objekter, fotografi og film.

Se eventen på Facebook