"Aldrig mere den lille i kærlighed"

mandag 26. januar 2015 kl. 19:00 Blixen
Nyt fund afslører, at Thorkild Hansen i hidtil uanet omfang digtede sine egne dagbøger
Nyt fund afslører, at Thorkild Hansen i hidtil uanet omfang digtede sine egne dagbøger

Thorkild Hansen og Huguette
– en kærlighedshistorie i tre udgaver.

Litteraturkritiker Poul Behrendt fortæller om et opsigtsvækkende fund af Thorkild Hansens dagbøger. De kunne have heddet Løgn over løgn, for den berømte forfatter har af og til løjet stærkere, end en hest kan rende.

Det var en forsidehistorie, da dagbladet Information i oktober 2013 kunne meddele: ”Fund kaster nyt lys over kontroversiel forfatter.” Forfatteren var Thorkild Hansen, og fundet var en samling papirer, breve, udkast og manuskripter til hans samlede forfatterskab. Herunder også originalmateriale, som litteraturforskerne troede var gået op i røg. Det havde imidlertid alt sammen været nidkært arkiveret i en bankboks, indbundet og ordnet af forfatteren selv, og nu befinder materialet sig på Det Kongelige Bibliotek.
Af særlig interesse i det litterære fund er 57 styk dagbøger fra årene 1944-89, hvis indhold i overvældende grad afviger fra indholdet i Thorkild Hansens tre officielle dagbogsbind, De søde piger og Et atelier i Paris 1-2

Poul_Behrendt
  Poul Behrendt

”Da Pariserdagbøgerne udkom i 1990, var flere anmeldere enige om, at Thorkild Hansen aldrig havde skrevet bedre, end dengang han var mellem 20 og 25 år. Det resultat, jeg selv kom frem til i Djævlepagten fem år senere, var, at Thorkild Hansen aldrig havde skrevet bedre, end dengang han var mellem 50 og 60,” fortæller Poul Behrendt.

”Efter fundet af de originale dagbøger, er den dom både meget mere og mindre sand, end jeg havde tænkt. Ikke alene er omfanget af fiktion i de udgivne dagbøger mange gange større, end jeg i min vildeste fantasi havde drømt om. Kvaliteten af de dagbogsoptegnelser fra 1949 og frem, der har overlevet forfatterens senere redigering, kan også mageligt måle sig med de officielle dagbøgers prosa. Ingen steder er disse to stik modsatte egenskaber ved originaldagbøgerne så markant til stede som i pariserårenes hedeste historie om Hansen og hans ungdomselskede Huguette i Paris. Fundet af bøgerne er virkelig en begivenhed.”

presse_arj
  Thorkild Hansen

Huguette – chokerende eller bevægende
På baggrund af dagbogsfundet vil litteraturkritiker og forfatter Poul Behrendt – som i 1995 udgav Djævlepagten om Thorkild Hansens officielle dagbøger og deres konstruktion af det ungdomsliv, de handler om – fortælle om det nye fund og dets betydning. Det gør han sammen med skuespilleren Ellen Hillingsø, der læser passager op fra Det Kongelige Biblioteks nyerhvervelse, som altså ikke før har været kendt.

"Aldrig mere den lille i kærlighed er et af de store mottoer i Thorkild Hansens liv,"  forklarer Poul Behrendt, "og det løber som en rød tråd igennem hans ungdoms officielle dagbøger." 

Sagen er imidlertid, at mottoet slet ikke findes i de netop fundne originale dagbøger. Uden nødvendigvis at blive spor mindre sandt af den grund. Med udgangspunkt i Hansen og Huguettes kærlighedshistorie vil Behrendt søge at illustrere, hvordan forfatteren lige fra sin tidligste ungdom har digtet sine dagbøger og mange år senere digtet over digtningen. Men ind imellem har han også løjet stærkere, end en hest kan rende. Der er to formidable historier om Huguette: en chokerende version fra den ældre og en stærkt bevægende fra den unge Thorkild Hansens hånd. Og så er der selvfølgelig Huguettes egen...

 

Ellen_Hillingsoe_foto_Isak_Hoffmeyer

 Oplæsning ved Ellen Hillingsø

 
Standard                   85 kr.
Studerende 45 kr.
Diamantklub 65 kr.
KØB BILLET

Forsalg i Diamantinformationen og hos Billetlugen.

Diamantklubmedlemmer kan reservere billetter på klubtelefonen 91324888. Husk medlemskort ved afhentning. Bestilte billetter skal afhentes senest 14 dage efter bestilling


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant