GADEfest (1:2)

Niels W. Gade 200 år

fredag 5. maj 2017 kl. 18:30 -22:00 Den Sorte Diamant
1800-tallets største danske komponist fylder 200 år og fejres med en stor Niels W. GadeFEST i Den Sorte Diamant
1800-tallets største danske komponist fylder 200 år og fejres med en stor Niels W. GadeFEST i Den Sorte Diamant

 

KØB BILLET

Standard 125 kr.
Diamantklub 90 kr.
Studerende 60 kr.

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

I dag er han glemt af mange, men han var berømt i hele Europa mens han levede – og i en periode dominerede han dansk musikliv. Det Kgl. Bibliotek fester for Niels W. Gade over to dage i hele Den Sorte Diamant med koncerter, foredrag, oplæsning, børneprogram, fællessang og brudevalsundervisning.

Den danske komponist Niels W. Gade blev født 22. februar 1817, og blev en af de vigtigste kulturpersonligheder i 1800-tallets Danmark. Han var den første danske komponist, der opnåede stor international anerkendelse. Søn af en instrumentmager, hvor kårene var beskedne, og fast besluttet på at blive berømt inden han bliver 25 år – og det lykkedes ham!

I dag går smagen af Norden sin gastronomiske sejrsgang verden over, men i 1840'erne var det lyden af Norden, der begejstrede i bl.a. den store musiknation Tyskland. Så den 25-årige Niels W. Gades første orkesterværker vakte stor opmærksomhed, da de blev opført i Leipzig, og Gade gjorde med raketfart karriere i Tyskland. Da han som kun 31-årig vendte tilbage til København kunne han derfor sætte sig tungt på musiklivet bl.a. som stifter og leder af musikkonservatoriet, organist ved Holmens kirke – en magtposition indtil sin død i 1890, men derefter blev han hurtigt glemt. Men den nationale og romantiske tone der begejstrede både i Danmark og i udlandet ved hans gennembrud, virkede med tiden stagneret.

Til Niels W. GadeFEST kan man lære mere om Gade ved en række foredrag og 10-minutters-talks samt selvfølgelig ved at høre Gades musik live! Fredagen starter på Søren Kierkegaards Plads med Københavns Politikor og runder med koncert i Dronningesalen med tilhørende oplæsning af Guldhornene ved Meike Bahnsen.

Program 5.maj

18.00 LOUNGE: Afspilning af Niels W Gade musik og mulighed af at lytte til podcasts · Kirkebybroen
18.30 KONCERT: Københavns Politi Sangkor · Søren Kierkegaards Plads. Herrekor var en disciplin der stod Niels W Gade nær, her med sange som I østen stiger solen op, Trinklied am Rhein og Agnete og Havmanden
19.00 FOREDRAG: Danmarks historie fra enevældes ophør 1848 til krigen 1864 ved historiker Claus Møller Jørgensen · Blixen
19.45 GADE PÅ 10 MINUTTER: Viden om Gade og hans samtid, Atrium. Mathias Hammer fra DR giver et lyn foredrag om Niels W. Gade og hans samtid.
20.00 KONCERT: Guldhornene · musik af Gade og Langgaard, Dronningesalen. Violinsonater spillet Christina Åstrand og Per Salo, sange sunget af Simon Duus og uddrag af Guldhornene læst af Meike Bahnsen KØB HER
21.15 FÆLLESSANG: Simon Duus synger for til fælles afslutning af dag 1 på Niels W. GadeFEST

Se program 6. maj

Medvirkende:
Københavns Politi Sangkor v/ Lars Jørgensen
Trio Vitruvi: Niklas Walentin, violin · Jacob la Cour, cello og Alexander McKenzie, klaver
Christina Åstrand, violin
Per Salo, klaver
Simon Duus, baryton
Berit Johansen Tange, klaver
Meike Bahnsen, oplæsning
Claus Møller Jørgensen, historiker

GADEfest 5.maj er arrangeret i samarbejde med Rued Langgaard Festivalen
GADEfest er velvillet støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Ved køb til begge dage kan opnås en samlet billetpris på kr. 250. (Dækker 3 koncerter i Dronningesalen). Rabatbilletten kan kun købes i Diamantinformationen eller via Diamantklubbens telefon 9132 4888 (man og tor 10-12 og 13-16 samt tir 13-16)