Mario Vargas Llosa (PE)

International Forfatterscene. Den peruvianske Nobelpris-vinder, som har kredset om modstand, oprør og magtmisbrug i Sydamerika, udgiver ny roman på dansk

mandag 17. juni 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Foto: Ximena Garrigues og Sergio Moya
Foto: Ximena Garrigues og Sergio Moya

KØB BILLET

   
Standard 125 kr.
Diamantklub   75 kr.
Studerende   65 kr.

Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Mario Vargas Llosa regnes for en af sin generations vigtigste romanforfattere. I 2010 modtog han Nobelprisen i litteratur.
Vargas Llosa har måske ikke hos et bredt publikum opnået samme popularitet som kollegaen Gabriel Garcia Marquez, men som både forfatter og opinionsdanner (på den liberale centrum-højre-fløj) fremstår han alligevel som en af Sydamerikas mest markante stemmer.

Allerede med La ciudad y los perros (1962, da. Byen og hundene, 1967) påbegyndte han sin aldrig aftagende kritik af volden i det latinamerikanske samfund.

Illu musik Gismonti klaver

Et tema, som måske kulminerede med La fiesta del Chivo (2000, da. Bukkens fest, 2005) om Rafael Trujillos 30 års diktatur i Den Dominikanske Republik. I det hele taget har Sydamerikas store samfundsproblemer som vold, oprør, terror, korruption altid spillet en central rolle i hans litteratur.

Da han i 2010 blev tildelt Nobelprisen, blev hans ’kortlægning af magtens strukturer og hans prægnante beskrivelser af individets modstand, oprør og nederlag’ fremhævet i begrundelsen. 

For 25 år siden tabte Mario Vargas Llosa overraskende præsidentvalget i Peru til Alberto Fujimori. 

I forbindelse med besøget i Danmark udgiver forlaget Klim romanen Vejen til paradis (El paraíso en la otra esquina) om kvindesagsforkæmperen Flora Tristán og hendes barnebarn maleren Paul Gauguin.