Dansk kolonihistorie i forandring - racismens Danmarkshistorie

Kolonialisme, racisme og migration - debataften med Adam Holm

mandag 25. september 2017 kl. 19:00 Rotunden
Adam Holm er vært for en samtale mellem Astrid Nonbo Andersen, Lars Jensen og Louise Sebro
Adam Holm er vært for en samtale mellem Astrid Nonbo Andersen, Lars Jensen og Louise Sebro

Arrangementet er en del af efterårets serie: Kolonialisme, racisme og migration

KØB BILLET

Standard 80 kr.
Diamantklub 20 kr.
Studerende 40 kr.

 

Inkl. adgang til udstillingen

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Identitet og selvforståelse er kodeordene, når Adam Holm er vært for første debataften i arrangementsrækken Kolonialisme, racisme og migration i forlængelse af den store særudstilling Blinde Vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien. Denne aften skal en række af Danmarks førende forskere og forfattere diskutere dansk kolonihistorie.

Med afsæt i livet på de Dansk Vestindiske øer – for både slaverne og de danske kolonister – vil Astrid Nonbo Andersen, Lars Jensen og Louise Sebro forsøge at belyse, hvordan man under kolonialismen, i tiden efter og op til i dag har forholdt sig til Danmark som en kolonimagt, der handlede med og udnyttede slavegjorte mennesker. Hvorfor dukker kolonialismespørgsmålet op som et begreb i forhold til nationalt selvsyn og selvforståelse netop nu? Og hvordan bliver det behandlet? Og hvorfor holder den danske regering tilbage med at give en officiel undskyldning til øens efterkommere?

Om sin værtsrolle udtaler Adam Holm:
”Jeg vil gerne være med til at skabe en spændende debat om racismens Danmarkshistorie og få noget perspektiv på den danske selvforståelse. Der er nok en generel opfattelse af, at danskerne ikke var så slemme som englænderne, spanierne og hollænderne. Men er det nu sandt, når det kommer til stykket?”

Medvirkende:

Astrid Nonbo Andersen er idéhistoriker og forsker i erindrings- og historiepolitik - herunder officielle undskyldninger, krav om erstatninger for historiske uretfærdigheder og forsoningsprocesser. Tidligere i år udkom Ingen undskyldning, hvori Astrid Nonbo bl.a. sætter fokus på erindringer om Dansk Vestindien og kravet om erstatninger for slaveriet.

Louise Sebro er projektseniorforsker på Nationalmuseet. Hun har forsket i kolonihistorien, især i emnerne kultur og identitet – og om hvordan afrikanerne i Vestindien håndterede det traume, der opstod, da de blev gjort til slaver. Louise Sebro har selv en tilknytning til øerne, da hun tidligere har boet på St. Croix.

Lars Jensen er lektor ved Roskilde Universitet, hvor han i særlig grad har specialiseret sig og forsket inden for områderne ”globalisering”, ”kolonialisme” og ”post-kolonialisme”. Han beskæftiger sig bl.a. med hvorfor kolonialismespørgsmålet dukker op som et begreb i forhold til selvsyn og selvforståelse netop nu, og hvordan det bliver behandlet i forhold til den nostalgi, der har præget den tidligere sporadiske interesse. 

Næste debataften er 29. november: Arven efter kolonierne