Digital collections

Title
Propalladia
Author
Torres Naharro, Bartolom de
Note
Proveniens: Robert Harley / Otto Thott
Resource type
text
Extent
[95] bl.
Languages
spa
Place of origin
Napoli: Joan pasqueto de Sallo
Country of origin
it
Date created
1517
Shelf mark
18, 36 S-30
Collection
Boghistoriske Samlinger, S-30
Selected references
Propalladia and other Works of Bartolom de Torres Naharro, vol. I, ed. Joseph E. Gillet, Bryn Mawr 1943
Comment
Propalladia, trykt i Napoli i 1517, er frsteudgaven af den spanske digter Bartolom de Torres Naharros vrker. Bartolom de Torres Naharro levede fra ca. 1480 til ca. 1525, men hvad der i vrigt vides om hans liv er sparsomt. Formentlig kom han til Rom i 1503 og gik i tjeneste frst hos Cesare Borgia, senere hos Giulio de Medici og fra 1516 hos Cardinal Bernardino de Carvajal. Han synes at have skrevet de fleste af sine vrker i Rom.
Propalladia indeholder en rkke af Torres Naharros digte samt seks af de otte skuespil der kendes fra hans hnd. I bogens forord opstiller Torres Naharro en rkke teoretiske overvejelser over dramaet som genre og inddeler bl.a. sine skuespil i de realistiske comedias a noticia og de mere fantastiske, comedias a fantasia. Det satiriske element er fremtrdende i flere af Torres Naharros tekster, og Propalladia var endda at finde p det spanske Index over forbudte bger, i 1559. Dog blev den, efter at de ndvendige korrektioner var foretaget, godkendt til udgivelse igen i 1573.
Propalladia var tilsyneladende en populr bog i samtiden. I alt kendes ni udgaver fra det 16. rh., hvortil kommer udgaver af de enkelte tekster. Titlen betyder noget i retning af Pallas frste frembringelser, dvs. Pallas Athene, den grske gudinde for kunst og visdom.
Propalladia 1517 er dediceret til Fernando Francisco de valos, Marqus de Pescara, hvis vbenskjold ses p titelbladet.
Dette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia har vret ejet af den store, danske bogsamler Grev Otto Thott (1703-1785). Thott testamenterede alle sine hndskrifter og palotyper (i denne sammenhng defineret som bger trykt fr 1531) til Det Kongelige Bibliotek, heriblandt Propalladia. Resten af samlingen blev sat p auktion, og ogs derigennem erhvervede Det Kongelige Bibliotek en lang rkke af Thotts bger.
Thotts eksemplar af Propalladia kan flges tilbage til den bermte engelske Harley-samling. Den var blevet opbygget i frste del af 1700-tallet, frst af Robert Harley, jarl af Oxford, og siden af snnen af Edward Harley. Efter Edward Harleys dd i 1741 blev samlingens hndskrevne bger afhndet til British Library, mens de mange trykte bger blev opkbt af London-boghandleren Thomas Osborne i 1742. Blandt dem der kbte flittigt ind af Harley-bger hos Osborne, var Otto Thott.
Propalladia brer spor efter Osbornes salg. Ligesom i mange af de andre Harley-bger som Thott kbte hos Osborne, er det verste hjrne af forsatsbladet klippet af, formentlig fordi Harley dr havde skrevet sit navn eller sine initialer. Nedenfor ses med blyant et 6-tal, nemlig den pris - formentlig pund - som Osborne ville have for Propalladia.
Dette eksemplar er det eneste komplette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia der kendes i dag. Derudover findes et enkelt eksemplar i Madrid, men det er ikke komplet. Madrid-eksemplaret var forlg for en facsimileudgave i 1936, hvor de manglende sider blev suppleret ud fra et eksemplar af den udgave der udkom i Napoli i 1524.
Det store bogtyveri
I 2003 kom denne bog, p grund af sin store sjldenhed, til at spille den afgrende rolle i opklaringen af de omfattende bogtyverier der havde fundet sted fra Det Kongelige Biblioteks ldre samlinger to rtier tidligere.
Blandt de bger som bogtyvens familie i sommeren 2003 indleverede til auktionshuset Christies i London, var Propalladia. Ved at konsultere den moderne standardudgave af Torres Naharros vrker, kunne Christies bogeksperter konstatere at det eneste kendte, komplette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia tilhrte Det Kongelige Bibliotek i Kbenhavn. Da det netop var et komplet eksemplar man havde modtaget hos Christies, kontaktede auktionshuset omgende Det Kongelige Bibliotek og herefter rullede sagen.
Copyright
Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelig Bibliotek
Is part of
Home/Trykte bger/Trykker/1501-1550
Home/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger/S-30 (Postinkunabelsamlingen, 1501-1530)/18, 36 S-30
Home/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger
Home/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger/S-30 (Postinkunabelsamlingen, 1501-1530)
Home/Trykte bger/Trykkested (land)/Italien